DELATI NEKAJ S SRCEM POMENI ŽIVETI

Delati v življenju tisto, kar ljubim, mi je v največje veselje in užitek, zato večino svojega prostega časa namenjam pisanju. Slednje me neizmerno osrečuje, saj me napolni s pozitivno energijo, čutim, da sem v stiku sama s seboj in da sem naredila nekaj dobrega zase. Ker se čutim ustvarjalno, me prevevata sreča in notranji mir.

Ravno to me je spodbudilo k nastanku tega prispevka. Prepričana sem, da bi vsak človek na tem svetu moral imeti vsaj eno dejavnosti oz. hobi (če že ne službo ali lasten posel), ki bi jo/ga z veseljem opravljal in v njej/njem resnično užival. Življenje je treba živeti s polnimi pljuči, zato se vprašajte, kaj je tisto, kar vas resnično veseli in kar bi radi delali iz srca, pa čeprav za to ne bi prejeli plačila in bi vas zadovoljil že nasmeh na vašem obrazu oz. na obrazu drugih ljudi (ki bi jim s svojo dejavnostjo, izumom ipd. lahko pomagali).  Vprašajte pa se tudi to, ali bi to isto stvar počeli, čeprav bi na razpolago imeli neomejeno količino denarja. Če je vaš odgovor pozitiven, ste na pravi poti do vašega resničnega poslanstva, sreče in osebnega zadovoljstva, saj boste takrat delovali v skladu s samim seboj.

Če je vaš odgovor negativen in ne veste, kaj je vaše poslanstvo oz. pri čem (najbolj) uživate, potem preizkušajte različne stvari oz. dejavnosti (to je lahko šport, ustvarjanje ali izumljanje novih stvari). Za začetek se naučite uživati v majhnih stvareh, v sedanjem trenutku. Vsak trenutek je namreč nekaj posebnega, edinstven in neponovljiv. Pojdite torej v naravo na kakšen izlet, saj se vam tam lahko zbistrijo misli in dobite kakšno idejo. Preberite npr. kakšno dobro knjigo, uživajte v trenutkih, ko ste sami s seboj, družite se s prijatelji, ki vas bodo obdali s pozitivno energijo. Preizkušajte različne aktivnosti in sproti ugotavljajte, kaj je tisto, kar vas najbolj veseli. Pri tem se zavedajte, da se vaše želje lahko tudi spreminjajo –  ni nujno, da vas bo nekaj, kar vas je veselilo kot otroka ali morda še nedolgo nazaj, veselilo vse življenje – zato je še kako pomembno, da  vsak dan znova spoznavate same sebe. Zato aktivno delajte na svojih ciljih, hobijih, poslu oz. vsem, kar vas osrečuje. Imejte se radi in se prepustite življenju, ki je lahko zelo zanimivo in polno novih dogodivščin.

Verjamem in zavedam se, da nas vsakodnevne obveznosti (kot so služba, gospodinjska opravila, otroci …), lahko izčrpajo. A to ni dovolj močen razlog za to, da poleg tega ne bi počeli nečesa, kar si resnično želite in o tem morda (na tihem) že dolgo časa razmišljate. Ne dopustite si, da se vaše življenje vrti le okrog ene stvari, npr. službe – če v njej resnično uživate, s tem seveda ni čisto nič narobe – problem nastane, če s svojo službo niste ravno najbolj zadovoljni in jo opravljate z muko. Če sodite v drugo skupino ljudi, je zato še kako zelo pomembno, da si poiščete nek hobi, ki ga boste opravljali z največjim veseljem – le tako se ne boste znašli v osebnostni krizi, na ta način se boste razbremenili in postali srečnejša oseba. Zapomnite si: DELATI NEKAJ S SRCEM POMENI ŽIVETI ali, če podrobneje pojasnim: v življenju je potrebno vsaj eno dejavnost opravljati s srcem in verjemite mi, da je že zaradi tega vredno živeti. Ne dovolite si, da vam vsakodnevne obveznosti odvzamejo vso energijo.

imagesPri vsem tem je zanimivo, da smo ljudje resnično polni idej, kaj vse bi lahko počeli, a naša podzavest (velikokrat pa tudi okolica) je navadno tista, ki nam največkrat navrže raznorazne odgovore na to, zakaj nam ne bi uspelo oz. zakaj se česa ne bi lotili. To so navadno izgovori tipa: »To ni mogoče, nimam časa, nimam denarja, na trgu je konkurenca, nisem dovolj dober …«. Vse te negativne vzorce lahko spremenimo, če se vprašamo, zakaj pa bi nam vendarle uspelo. Pri tem vse te negativne trditve obrnemo v pozitivne: »Vse je mogoče, imam čas, imam denar (denarja je dovolj, če je treba, si ga bom izposodil, ker verjamem v to, kar počnem), konkurenca je dobra, jaz sem dober …« Pomembno je, da obvladamo svoje misli, delujemo iz srca in verjemite mi – če si nečesa resnično želimo, bomo našli tudi pot do uresničitve naših ciljev. Vse je mogoče, če se le odločimo za to.

Če npr. spadate med tiste, ki radi uporabijo izgovor, da za nekaj nimajo časa, vam povem, da ta stavek ne pije vode. Vsem, tako bogatim kot revnim, dan traja točno 24 ur. Bog je bil pravičen, kar se tega tiče. Le od vas pa je odvisno, kako boste ta čas tudi izkoristili in kaj boste ukrenili glede boljšega jutri oz. spremembe kvalitete vašega življenja na bolje. Preidite torej od razmišljanja k dejanjem.

Pri vsem tem je pomembno načrtovanje časa, zato si izdelajte urnik, za vsak dan v tednu posebej. Napišite, kdaj vstanete, koliko časa potrebujete, da se uredite in pridete v službo, kdaj pridete domov, kuhate kosilo, se igrate z otroki, kdaj telovadite itd. Nato v urnik umestite dejavnost oz. dejavnosti, za katero/katere ste spoznali, da vas resnično veseli(jo). Za začetek je to lahko tudi ena ura tedensko, pomembno je, da se premaknete iz cone udobja, organizirate svoj čas in vanj (kot že omenjeno) umestite svoj hobi, razvijanje ideje za lasten posel, ki se ga iz strahu pred neuspehom doslej morda še niste lotili. Verjemite mi, da se boste počutili bolje in zaradi tega boste tudi srečni. In kaj so vse težave v primerjavi s tem, da delate tisto, kar ljubite?!

Zapomnite si: Majhni koraki so tisti, ki nas nekam tudi popeljejo. Spremembe se začnejo v srcu, za njihovo uresničitev pa so potrebna konkretna dejanja, delo, trud.

Naj na tem mestu povem, da imam tudi sama redno službo, a sem poleg nje našla tudi čas za delo, ki me veseli, in to je pisanje (včasih je bilo v ospredju npr. manekenstvo, s katerim sem se ukvarjala poleg študija). Čas si vzamem za telovadbo, druženje s prijatelji, s katerimi se dobro počutim, starše, partnerja (otrok še nimam) in vse, kar me v določenem trenutku osrečuje (to je lahko tudi zgolj ležanje na kavču po napornem dnevu v tišini ali ob zame dobri glasbi). Pomembno je, da sama upoštevam vse zgoraj napisane nasvete in da ne govorim tjavendan. Poleg vseh obveznosti, ki jih imamo, je torej pametno, da si vzamemo čas za dejavnosti, ki nas osrečujejo. Če omenjenega ne počnemo in smo polni takšnih in drugačnih izgovorov, si uresničitve naših sanj dovolj ne želimo. Noben začetek ni lahek, a verjamem, da vesolje (bog) poskrbi, da se na naši poti najdejo prave okoliščine, izzivi, ljudje, ki nam lahko pomagajo pri uresničitvi naših idej, sanj –  a le pod pogojem, če si tega dovolj močno želimo in smo za to pripravljeni tudi kaj narediti.

Konkreten primer: K pisanju me je spodbudil moj partner Miloš (je moj navdih in opora), spomladi pa sem se prijavila na seminar Petre Škarja, ki mi sedaj pomaga pri urejanju spletne strani in knjige o partnerstvu, ki jo še pišem. Več o tem, kako se je začela moja zgodba z blogom, pa si lahko preberete na sledeči povezavi: http://www.sirena88.com/2016/07/15/kako-se-je-zacela-zgodba-z-blogom/

Imejte se torej radi, uživajte življenje in počnite stvari, ki jih imate radi. 🙂

Henry_Ford

banner_3