SAMOUMEVNE STVARI

Človek ves čas stremi k napredku, k boljšemu, srečnejšemu, bolj izpolnjenemu življenju, kar koli že to pomeni zanj. Ker smo večino časa (pre)okupirani z mislimi na prihodnost, velikokrat pozabimo ceniti sedanji trenutek in biti resnično, iskreno, iz srca hvaležni za stvari, ki nas obdajajo in ki jih velikokrat, morda še prevečkrat, jemljemo kot samoumevne.

Tako me je ravno pred nekaj dnevi v fitnesu, ki ga obiskujem, ob požirku vode prešinila misel: »Kako srečna sem, ker imamo v Sloveniji na razpolago čisto, pitno vodo. Mnogi namreč nimajo te sreče.« Voda je najpomembnejša tekočina življenja, napaja rodovitna zemeljska tla, rastline, živali, človeka, vse živo na planetu Zemlja. Postalo mi je žal, da je človek v številnih delih sveta tako zelo onesnažil vodo, da je ni več moč piti. Nekje sem prebrala, da je na svetu le še 0,07 % vse vode – veste pa, da je na Zemlji več vode kot kopnega – pitne! Le 0,07 %! In mi smo med temi srečneži, a se mnogokrat tega niti ne zavedamo. Zato sem iz srca hvaležna, da živim v deželi, ki ima pitno vodo! Le-to je namreč edina pijača, ki jo človek tudi dejansko potrebuje in brez katere sploh ne bi bilo življenja na našem zelenem planetu. Zato je to že ena izmed stvari, za katero je lahko človek resnično hvaležen in je nikakor ne sme jemati kot samoumevno.

Zanimivo je, da je ogromno stvari, za katere sem lahko hvaležna, pravzaprav brezplačnih: to pa so čist zrak (še posebej izven večjih mest), čudovita narava, v kateri lahko uživamo prav vsak dan, sonce, ki nas napaja s pozitivno energijo in vitaminom D, ljubezen staršev, partnerja, prijateljev in njihov oz. moj nasmeh, ko mi polepšajo oz. jim polepšam dan.

Hvaležnost je tista, s katero v svoje življenje namreč manifestiramo tudi več obilja, in ne pritoževanje. Seveda življenje ni idealno – pridejo trenutki, ko nam ne gre vse po planih oz. ko se znajdemo v neljubih situacijah – a pomembno je ohraniti trezno glavo, globoko vdihniti in se vprašati: »Kaj se lahko iz tega vendarle naučim?«

Nič se ne zgodi brez razloga in iz vsake situacije, ki se nam v življenju zgodi, se definitivno lahko nekaj naučimo. A če želimo spremeniti začarani krog neljubih dogodkov v našem življenju, se moramo globoko zazreti vase, delati na sebi in spremeniti nekatere svoje navade. Ena od stvari na poti k bolj izpolnjenemu oz. srečnejšemu življenju je nedvomno hvaležnost.

7hdn2jt

Človek pa velikokrat pozabi na to, kako srečen je lahko zaradi mnogih stvari, ki ga obdajajo. Nezadovoljstvo namreč vedno izhaja zaradi našega konstantnega občutka, da nečesa nimamo, torej iz odsotnosti nečesa. To »nekaj« je lahko npr. odsotnost ljubezni – pogrešamo npr. bližino partnerja, razumevanje s strani druge osebe, najsi bo to prijatelj, partner, starši, sodelavci ali kdo drug, lahko pogrešamo denar oz. stvari, ki si jih lahko z njim privoščimo (izleti, potovanja, materialne stvari …). Stvari, za katere menimo, da jih pogrešamo, so  le naše želje – želja  pomeni odsotnost nečesa in sama na sebi nima nobenega vpliva na kreiranje nove realnosti, saj smo nanjo ves čas osredotočeni. Bolj ko smo z mislimi osredotočeni na željo oz. na »NE IMETI«, bolj se nam doseganje le-te izmika. Še toliko bolj, če ne delamo na doseganju ciljev. 

Ravno zato se je potrebno umiriti, živeti v sedanjem trenutku, brez obremenjevanja, kaj bo (če ste opazili, se naše želje največkrat uresničijo takrat, ko nanje že pozabimo; takrat namreč nismo več vezani nanjo, zadovoljni smo z našim jazom in se počutimo dobro v svoji koži in vsem, kar imamo na razpolago) . Seveda moramo imeti cilje in stremeti k njihovi izpolnitvi, a hkrati se moramo naučiti prepustiti moči sedanjega trenutka, ki kreira našo realnost za bodočnost. Poskusimo torej biti večino našega časa na visoki vibraciji ter zajemati življenje z veliko žlico, delajmo stvari, ki jih ljubimo in bodimo zanje – hvaležni. 

Zjutraj, ko vstanem, ali zvečer, preden grem spat, si zadam nalogo: poiščem vsaj pet stvari, za katere sem hvaležna, pa najsi bo to topla postelja, zdrav obrok, pitna voda, streha nad glavo, ljubezen staršev, partnerja, pozitivne družbe … Konec koncev sem hvaležna tudi za nekatere slabe izkušnje, saj se iz njih vedno kaj naučim, poleg tega pa me tudi ojačajo. Zapomnite si: v tem trenutku je vse tako, kot mora biti. Morda moramo skozi neko lekcijo, da nas opomni, kaj vse imamo, zaradi česa vsega smo lahko srečni, kaj na sebi moramo izboljšati, da v svoje življenje pritegnemo vse stvari, ki si jih sedaj le želimo.

Prepustimo se trenutku, uživajmo življenje in bodimo hvaležni. Hvaležnost je namreč izjemno pomemben korak na poti do boljšega in srečnejšega življenja. Ivan Jurgec je napisal odlično e-knjigo 36 metod in nasvetov za kvalitetnejše in srečnejše življenje, ki jo lahko naročite na njegovi spletni strani www.ivanjurgec.com , kmalu pa bo izdal tudi svojo prvo knjigo Osebna zgodba policista, ki jo lahko naročite v prednaročilu z 20-odstotnim popustom. Spremljate lahko tudi njegovo fb stran Pozitivne misli za lepše življenje, kjer konstantno objavlja mnoge lepe, predvsem pa koristne misli, ki vam lahko dajo dnevno motivacijo za vašo pot do lepšega, srečnejšega, obilnejšega življenja na vseh področjih. 🙂

banner_5