BITI PRISOTEN TUKAJ IN ZDAJ

Vem. Že kar nekaj časa nisem objavila nobenega članka … Damn, pa sem si rekla, da bom objavljala bolj pogosto. Ampak ja, priznam, zadnji mesec ravno nisem imela prave motivacije ali bolje rečeno navdiha, pa čeprav bi imela pisati o marsičem. Veliko stvari se je spremenilo in se spreminja. Med drugim tudi moj priimek … Ja, prejšnji mesec sem se poročila s svojo dolgoletno ljubeznijo – Milošem. Nisem več Simić, ampak Keković. A to ni glavna tema današnjega prispevka.

Danes se želim posvetiti temi, na katero se mi zdi, da odrasli ljudje velikokrat pozabimo – to je moč sedanjega trenutka oz. prisotnost biti tukaj in zdaj! Večkrat sem zasledila podatek, da človeški um dnevno proizvede približno 70.000 misli. Ta podatek je nor, a zelo na mestu, saj smo ljudje vse življenje ujeti v lastne misli in svoj samogovor. Žal je ta večkrat rušilen kot zdravilen, saj smo se skozi življenje bolje naučili misliti negativno, se bati za prihodnosti, razmišljati o preteklosti in o tem, kaj bi lahko naredili drugače, a nismo, ker smo zajebali … Spet drugič se bojimo izreči določene besede, narediti stvari, ki niso v naši navadi … včasih se bojimo sprejemanja novih odločitev, saj smo se navadili živeti v starem, »varnem« obroču … Velikokrat nas je že vnaprej strah, ali bomo naredili izpit na faksu ali ne, strah nas je, kakšne volje bodo sodelavci in šef v službi, skrbi nas, ali bomo uspešno prestali neko preizkušnjo v našem življenju …

Naša glava je večino časa okupirana z mislijo na to, kaj moramo narediti. Moramo v službo, iti v trgovino, pospraviti stanovanje, skuhati kosilo, iti po otroke (tisti, ki jih imajo) … Ta beseda moram pa nas včasih že v startu odvrne od tega, da bi uživali v nekaterih stvareh, ki nas morda ravno ne veselijo najbolj – hm, recimo pospravljanje stanovanja?!

Tako nekako potekajo naši samogovori in v kopici vsakodnevnih obveznosti velikokrat pozabimo na to, da imajo naše misli neverjetno moč ustvarjanja naše realnosti. Kakršne so naše misli, takšno bo namreč tudi naše življenje v realnosti.

Moč sedanjega trenutka.

Če se osredotočamo predvsem na naše bojazni, na stvari, ki smo jih po naši presoji storili (oz. jih bomo storili) napak, potem bo tudi naša realnost polna dvomov in strahu, ki nas bo paraliziral do te mere, da se bomo počutili slabo in si ne bomo upali početi stvari, o katerih morda trenutno le sanjamo. Največje zdravilo za strah pa je enostavno to, da se z njim soočimo in ga premagamo. Kaj je nenazadnje strah? Strah je le negativna misel, ki nastane v našem umu in dobra novica je, da se večina naših strahov nikoli niti ne uresniči.

Druga stvar, ki je pomembna, pa je ta, da namesto besede »moram« rajši uporabimo besedo »naj bi« ali pa »poskusil bom«. Tako se bomo izognili nepotrebnemu pritisku, če nam v dnevu kaj spodleti. Poleg tega je pomembno, da se dnevno vsaj enkrat pohvalimo tudi za male dosežke.

In kaj potem navsezadnje pomeni biti prisoten tukaj in zdaj? Kako naj se v popolnosti zavedamo sedanjega trenutka, ki je naša edina oprijemljiva resnica, ko pa smo ujeti v 70.000 misli na dan?

Tudi za to obstaja rešitev, in sicer, ne glede na to, kaj počnemo, si lahko dnevno (za začetek) vsaj dvakrat ali trikrat po nekaj minut vzamemo čas, da se zavemo popolnosti sedanjega trenutka. Medtem ko npr. pomivamo posodo, smo lahko pozorni na občutek tekoče vode … Namesto da si rečemo: »Joj, celo goro posode moram pomiti, ne da se mi,« si lahko rečemo: »Hvala bogu, da lahko pomivam posodo, saj to pomeni, da imam iz česa jesti.« Na ta način v izrečeno vnesemo tudi hvaležnost. Nato vzamemo en po en krožnik in se posvetimo pranju le-tega, brez misli na to, da jih moramo oprati še dvajset. Na ta način torej lahko urimo naš um, da se zave moči sedanjega trenutka.

In seveda, medtem ko hodimo po cesti lahko štejemo korake, lahko smo pozorni na našo hojo … Medtem ko se vozimo z avtomobilom, lahko opazujemo promet spredaj in v vzvratnem ogledalu, namesto da smo pod stresom, kdaj bomo končno prispeli v službo …

Naslednja tehnika, ki nam pomaga ozavestiti moč sedanjega trenutka pa je meditacija, kjer se popolnoma zavemo samega sebe in za nekaj minut (ali po ure) opustimo misli, ki nas bremenijo čez dan. Je način, kako spoznamo samega sebe in ugotovimo, kdo v resnici smo in kaj nas resnično osrečuje.

Namen spoznanja moči sedanjega trenutka je torej predvsem ta, da se zavemo, da imajo naše misli neverjetno moč kreiranja naše realnosti. S tem ko bomo postali bolj pozorni na svoje misli in čustva in s tem, ko bomo v svoje misli vnesli več pozitivnih afirmacij in čustev, bomo lahko kreirali boljšo in lepšo prihodnost. Sedanji trenutek je namreč tisti, ki ima moč kreiranja želene prihodnosti. V njem pa moramo biti predvsem sproščeni in neobremenjeni – kakor otroci.

Prav otroci pa me največkrat tudi fascinirajo in dajo motivacijo za to, da se tudi sama zavem pomembnosti sedanjega trenutka. Otroci ne poznajo ne skrbi ne strahu in ne dvomov. Uživajo v vsakem trenutku. Ko hodijo po cesti, se nemalokrat ustavijo in radovedno opazujejo okolico (kolikokrat se ustavi odrasel človek?). Ko otrok vidi lužo, se je ne izogiba, ampak raziskuje in z veseljem skoči vanjo, pa čeprav se potem starši jezijo, ker umaže nove obleke … Pri tem je otrok neverjetno srečen in radosten. Skoraj v vsaki stvari najde svoje veselje – in ja, menda se otroci nasmejijo tudi tristokrat na dan, medtem ko se odrasel človek nasmeji le 15x? Kdaj smo se torej pozabili smejati in uživati v drobnih stvareh?

Zato – poiščimo otroka v sebi, sprostimo se, uživajmo v življenju, saj ni vse tako črno, kot včasih mislimo, da je. 🙂

 

Več podobnih nasvetov za osebnostno rast sem združila v e-knjigici 12 nasvetov, kako v svoje življenje priklicati pravega partnerja (brezplačno si jo lahko naročite na naslednjem linku: www.sirena88.com/darilo).

banner_12